torstai 17. joulukuuta 2015

Tavaroiden karsimisen ABC osa 2: Projekteilla motivaatiota jatkaa!

Kaappien kimppuun käyminen tuntuu puuduttavalta. Miten saan motivaatiota karsimiseen?


Itse löysin motivaation karsimiseen projektistani. Tässä esittelen muutaman lemppariprojekteistani. Kaikkia en ole itse päässyt toteuttamaan, mutta olen kuullut ja lukenut niistä hyviä kokemuksia.

Koska Turussa on niin märkää ja sateista piristän teidän päivää kuvalla, jossa edes hieman lunta. Kuva on meijän ajoreissulta lokakuussa, kuka tunnistaa tunturin?
1. Sata tavaraa

 Minun projektini oli sata tavaraa kuukaudessa. Kuukauden aikana kirjasin kaikki poistamani tavarat ylös, ja laskin summaa yhdestä ylöspäin. Toteutin projektin siten, että poistin kasan kyniä yhtenä "tavarana", jotta sain tavaraa oikeasti poistumaankin. Projekti toimi minula ainakin erittäin hyvin, sillä selkeä tavaramäärätavoite sekä aikaraja. Mikäli haluaa nopeammin tuloksia, kannattaa lyhentää aikarajaa esimerkiksi yhteen viikkoon



2. Kuukauden tehokas karsimisstartti 



Mikäli tavaraa on valtavasti kannattaa kokeilla kuukauden projektia, jonka aikana poistetaan paljon tavaroita. Kuukauden ensimmäisenä päivänä laitetaan pois yksi tavara. Seuraavana päivänä pois laitetaan kaksi tavaraa, kolmantena kolme jne. Tavaroiden on oltava pois asunnosta keskiyöhön mennessä. Tällä keinolla saat kuukaudessa valtavan määrän tavaraa poistettua, yli 450 tavaraa.


3. Tavara päivässä tietyn ajan - vuosi/100 päivää

Tässä projektissa poistetaan tavara päivässä joka päivä esimerkiksi vuoden tai sadan päivän ajan. Projektissa poistuvien tavaroiden määrä riippuu täysin prjektin kestosta. Mikäli haluaa nähdä, mitä tavaroita on poistunut kannattaa kirjata ylös, mitä tavaroita on laittanut poistoon. Näin projektin jälkeen näkee, mitä kaikkea turhaa on laittanut pois.

4. Jätesäkki täyteen

Tämä projekti sopii erinomaisesti lyhyessä ajassa - yhdessä illassa tai vaikka viikonlopussa. Tässä projektissa otetaan tavoitteeksi täyttää poistettavilla tavaroilla yksi jätesäkki tai vaikkapa iso pahvilaatikko. Itse otin ison pahvilaatikon täyttämisen poistettavilla tavaroilla tavoitteekseni muuton aikana.

5. Henkaritemppu


Tämä vinkki on kätevä vaatteiden karsimisessa etenkin, mikäli pidät paitojasi henkarissa. Projektin aluksi kaikki tangolla olevat henkarit käännetään väärin päin tangolla. Aina, kun käytät jotain henkarissa olevaa vaatetta, käännä tämä henkari oikein päin. Projektin aikarajaksi voi asettaa kuukauden tai vaikka kolme kuukautta. Projektin lopuksi tarkastellaan vaatteita, joiden henkarit roikkuvat tangolla edelleen väärin päin. Ovatko ne vaatteita, jotka haluat säilyttää kun ne eivät ole päällesi päätyneet?


6. Pois silmistä, pois mielestä!


Onko sinulla tavaraa, jota "saatat tarvita" ja joka sen vuoksi hengailee yhä kaapiessasi? Tästä tavarasta pääsee helpoiten eroon pakkaamalla sen laatikkoon, teippaamalla kiinni ja sijoittamalla jonnekin kaapin perälle tai vaikka vintille. Muutaman kuukauden päästä voit laittaa laatikon kiertoon avaamatta sitä - et tarvinnut siellä "just in case" olemassa olevia tavaroitasi. Ne voivat siis lähteä kiertoon, etkä jää niitä kaipaamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Herättikö kirjoitukseni ajatuksia? Kommentoi!